پنج شنبه ، 23 آبان 1398- 549

همه چیز در رابطه با مسواک و آموزش نحوه صحیح مسواک زدن

اشتراک گذاری

درباره ی ریشه واژه «مسواک»اطلاعات چندانی در دست نیست ، ولی چند برابر پارسی و واضح‌ تر برای آن ارائه شده‌است ، مانند «دندان سای» و «بُرس دندان» به انگلیسی toothbrush به شیوه گرته‌ برداری.

ویژگی های عمومی یک مسواک :
یک مسواک خوب یعنی مسواکی که به خوبی باکتری های دهان و دندان را پاک کرده و آسیبی بر جای نگذارد.
مسواک نرم ، مسواک متوسط و مسواک سخت
همیشه مسواکی را انتخاب کنید که خیلی سخت نباشد. مسواک هایی که طول الیافشان خیلی کوتاه و ضخامت آن ها زیاد است از نوع سخت هستند و موجب آسیب رسیدن و تحلیل لثه ، همچنین سایش طوق دندان می شوند.
در مقابل ، مسواک های نرم دارای الیاف انعطاف پذیری هستند که به آسانی خم و وارد فضای بین دندان ها و مرز بین لثه و دندان می شوند و آن نواحی را که بیشتر اوقات به خوبی تمیز نمی شوند ، پاک می کنند؛ البته نوع مسواک زدن شما نیز در این امر کاملا موثر است و بهتر است توضیح و عکس روش صحیح مسواک زدن را در ادامه مقاله ببینید.

به نظر شما چه مسواکی برای دندان مناسب است؟
مسواک خوب جنس نرم یا یک مسواک زبر؟
نحوه صحیح مسواک زدن چگونه است ؟
در ادامه این مقاله به پاسخ سوالات بالا می پردازیم ...

مهمترین ویژگی های یک مسواک خوب :
مسواک خوب بایستی نرم و از نظر اندازه كوچك باشد.
مسواك های نرم نایلونی كه انتهای موهای آن گرد و پخ شده ترجیح داده می شوند.
الیاف مسواک خوب باید در عرض در 4-3 ردیف و در طول در 12-10 ردیف قرار گرفته باشند.
اندازه سر مسواک خوب باید متناسب با دهان فرد باشد و همچنین لازم است مسواك كودكان كوچكتر از بزرگسالان باشد. مسواك به طول دو سانتیمتر برای كودكان مناسب است.
تعداد کلاف‌های موئی و یا نایلونی مسواک در حدود ۲۰ تا ۴۰ کلاف ، برحسب کوچکی یا بزرگی مسواک می باشد.
تعداد رشته‌های نایلونی و یا موئی در هر کلاف حدود ۲۰ تا ۴۰ رشته برحسب نرمی و زبری موهای مسواک می‌باشد که این تعداد در مسواک‌های نرم بیشتر از مسواک‌های زبر است.
آزمایش‌های مختلف نشان داده‌اند که چنانچه قسمت موئی مسواک به شکل ۸ باشد (یعنی قسمت جلوی مسواک یک کلاف و بعد به تدریج مانند مثلث کلاف‌هایی قرار گیرند) ، امکان پاک کردن پلاک میکروبی و بقایای غذا از بین دندان‌ها بیشتر است و مسواک خوب است.

انواع مسواک :

1-مسواک الکتریکی

با استفاده از موتوری که در داخل آن‌ها تعبیه شده نوسانات و چرخش‌هایی را روی مسواک ایجاد می‌کند.

بیشتر تحقیقات نشان می‌دهد که عملکرد و کارایی این مسواک‌ها برابر با نوع دستی آن‌ها می‌باشد. نوع الکتریکی این مسواک‌ها راحت‌تر هستند و با سنسورهای مدیریت زمان و فشار می‌توانند رویه درست پاک‌کنندگی را در پیش بگیرند. این مسواک‌ها همچنین بسیار گران‌تر از مسواک‌های معمولی نیز هستند.
مسواک‌های الکتریکی می‌توانند بر طبق سرعت حرکت و قدرت استاندارد به دو دسته sonic و ultrasonic طبقه‌بندی شوند.
اگر حرکت مسواک‌ها به اندازه کافی برای کاهش نویز قابل شنوایی (۲۰ هرتز تا ۲۰۰۰۰ هرتز) سریع باشد می‌تواند در دسته sonic ها طبقه‌بندی شود.
هر مسواک الکتریکی دیگری با حرکتی سریع تر از این حد را در دستهٔultrasonic  طبقه‌بندی می‌کنند. برخی از مسواک‌های ultrasonic هر دو حرکت sonic  و ultrasonic را دارند.

2-مسواک سنتی

حال با هم بررسی می کنیم که روش صحیح مسواک زدن به چه صورت است:
مرحله صفر) آماده سازی مسواک و خمیر دندان
ما قبل از اینکه بخواهیم شروع به مسواک زدن بکنیم بهتر است از تمیز و سالم بودن مسواک خود مطمئن شویم. حال مقداری خمیر دندان روی مسواک خود قرار دهید.

مرحله اول) سطوح بیرونی دندان
این مرحله عمومی ترین مرحله مسواک زدن است که همگی با آن به خوبی آشنایی داریم. اول از سطح جونده دندان ها شروع می کنیم به طوری که با حرکت رفت و برگشتی در روی سطح جونده خمیر دندان به خوبی کف می کند و شیارهای موجود بر روی دندان تمیز می شود از یک سمت فک پایین شروع کرده و به سمت دیگر رفته و سپس همینطور برای فک بالا اقدام می کنیم.

مرحله دوم) سطوح طرفی دندان
بعد به سراغ سطوح طرفی دندان می رویم که مهمترین قسمت آموزش مسواک زدن درک نحوه  تمیز کردن این ناحیه می باشد.  مسواک را باید با یک زاویه 45 درجه نسبت به محور طولی دندان بر روی شیار لثه و دندان قرار دهیم و سپس مقداری فشار می دهیم به سمت پایین تا پرزهای مسواک کاملا بین لثه و دندان فرو رود. بعد با یک حرکت لرزشی مناسب و با دامنه کم مسواک را به سمت بالا حرکت می دهیم. این حرکت لرزشی محدود باید سه چهار دفعه تکرار شود تا کلیه سطوح توسط مسواک تمیز گردد.


مرحله سوم) سطوح داخلی دندان
برای سطوح داخلی دندانها نیز به این طریق قبل عمل می کنیم (به شکل ها توجه کنید). برای برداشتن پلاک های میکروبی از پشت دندان های آسیا، از موهای بلند PowerTip استفاده کنید. از تمیزی آخرین دندان های آسیای بزرگ اطمینان حاصل کنید. برای نظافت زبان خود کناره مسواک را در نزدیکی وسط زبان گذاشته و سپس 5 تا 7 مرتبه هر قسمت زبان را به سمت جلو و عقب حرکت دهید. بهتر است این کار همراه با خمیر دندان صورت می‌گیرد.


مرحله آخر) اقدامات تکمیلی
- استفاده از فلورایدها و دهان شویه ها پیشنهاد می شود.
- حتما پیشنهاد می شود بعد از مسواک زدن از نخ دندان استفاده کنید چون نخ دندان لای دندان ها را تمیز می کند ولی مسواک چنین قدرتی ندارد.

نکاتی مفید در رابطه با صحیح مسواک زدن
جاهایی که خوب تمیز نمی شوند و باید بیشتر به آنها توجه کرد عبارتند از :
1-ناحیه دندان عقل
2-سطوح داخلی دندان ها
3-دندان های نیش که در زاویه قوس فکی قرار دارند.
4- سطح رویی زبان که حتما باید مسواک کشیده شود و لای پرزهای زبان نیز تمیز گردد.
5-طول مدت مسواک زدن صحیح بین 4 الی 6 دقیقه می باشد.
6-محکم مسواک زدن رابطه ای با تمیزی بیشتر ندارد! بلکه بدتر در بعضی افراد سبب خونریزی لثه می شود.
7-مسواک زدن آهسته و لرزشی بهترین نوع مسواک زدن است و از مسواک زدن عجولانه کمتر از یک دقیقه خودداری کنید.
8-در طول فرآیند مسواک زدن همواره به میزان آبی که استفاده می کنید توجه داشته باشید و سعی کنید در مصرف آب صرفه جویی کنید.


کلام آخـر
علاوه بر داشتن لبخندی زیبا و سالم ، بهداشت دهان و دندان می تواند سلامت عمومی را نیز بهبود بخشد. علاوه بر مسواک زدن، مطمئن باشید که از یک رژیم غذایی سالم استفاده می کنید و به طور مرتب مورد معاینات دندانپزشک قرار بگیرید.
منبع : سایت کلینیک تخصصی دندانپزشکی جهاددانشگاهی مشهد ، ویکی پدیا

بخش ها

پیوندها

طراحی و پیاده سازی توسط گروه نرم افزاری دوگان

کلیه حقوق مادی و معنوی نزد جهاد دانشگاهی  محفوظ است.