سه شنبه ، 21 اسفند 1397-
554
خمیردندانهای حاوی تریکلوزان/کوپلیمر برای سلامت دهان و دندان
اشتراک گذاری
سوال این مقاله ی مروری
این بررسی برای ارزیابی اثرات استفاده از خمیردندان حاوی تریکلوزان (یک ترکیب ضد باکتری) بهعلاوه ی کوپلیمر (ترکیبی که باعث کاهش میزان تریکلوزان میشود و به وسیله ی شستوشو یا بزاق شسته میشود) همراه با فلوراید (یک ماده ی معدنی که از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند) در مقایسه با استفاده از خمیر دندان فلوراید (بدون تریکلوزان/کوپلیمر) برای سلامت دهان و دندان انجام شده است.
پیشینه
بیماری لثه و پوسیدگی دندان از دلایل اصلی ازدستدادن دندان هستند. در صورت تمیزنکردن دندانها، پلاک (یک بیوفیلم چسبنده ی حاوی باکتری) بر روی دندانها ساخته میشود. این میتواند به التهاب لثه (درد و تورم و قرمزی لثه که بیشتر بزرگسالان را درگیر میکند) منجر گردد که اگر درمان نشود، احتمال دارد به شکل جدیتری از بیماری لثه به نام پریودنتیت (که یک نفر از هر پنج بزرگسال ۳۵ تا ۴۴ ساله در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار میدهد) تبدیل شود. پریودنتیت میتواند موجب درد، اشکال در غذاخوردن، ظاهر ناخوشایند و در نهایت ازدستدادن دندان شود. تشکیل پلاک همچنین میتواند به پوسیدگی دندان منجر شود که مشکلی رایج در بین ۹۰٪ از دانشآموزان کشورهای صنعتی و اکثر بزرگسالان است. منابع گستردهای از مراقبتهای سلامت در سراسر جهان برای درمان بیماری لثه و پوسیدگی دندان، که هر دو قابل پیشگیری هستند، مصرف میشود. در حال حاضر تحقیقات بسیاری برای پیداکردن ارتباط احتمالی بین بیماری پریودنتیت و دیگر شرایط پزشکی مانند دیابت، آرتریت روماتوئید، بیماریهای قلبی و همچنین تولد زودرس نوزادان کموزن در حال اجراست.
اضافهکردن یک ترکیب ضد باکتریایی مؤثر و ایمن در خمیردندان میتواند پاسخ آسان و کمهزینهای برای این مشکلات باشد. تصور میشود که تریکلوزان میتواند با باکتریهای مضر در پلاک مبارزه کند و در عین حال موجب کاهش تورم (که عامل بیماریهای شدید لثه است) شود. این مهم است که افزودن تریکلوزان به خمیردندان فلوراید اثرات مفید فلوراید در کاهش پوسیدگی را کاهش نمیدهد.
ویژگیهای مطالعه
نویسندگان گروه سلامت دهان و دندان Cochrane این مقاله ی مروری را با مطالعات و شواهد موجود تا تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۹۲ انجام دادند. این مقاله شامل ۳۰ مطالعه منتشرشده از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۹۱ است که در آن ۱۴۸۳۵ شرکتکننده برای دریافت خمیردندان فلوراید حاوی تریکلوزان/کوپلیمر یا خمیردندان فلوراید فاقد تریکلوزان/کوپلیمر بهصورت تصادفی تقسیم شده بودند. خمیردندانی که در بسیاری از مطالعات مورد استفاده قرار گرفته بود، توسط شرکت سازنده Colgate بهفروش میرسید. نسخههای آتی این بررسی طیف وسیعتری از مواد ضد باکتری در دیگر خمیردندانها را در نظر خواهد گرفت.
نتایج کلیدی
شواهد به دستآمده فوایدی را در استفاده از خمیردندان فلوراید حاوی تریکلوزان/کوپلیمر در مقایسه با خمیردندان فلوراید بدون تریکلوزان / کوپلیمر نشان میدهند. ۲۲٪ کاهش در پلاک، ۲۲٪ کاهش التهاب لثه، ۴۸٪ کاهش در خونریزی لثه و ۵٪ کاهش پوسیدگی دندان وجود داشت. شواهد کافی برای نشاندادن تفاوت بین این دو خمیردندان در جلوگیری از پریودنتیت وجود نداشت. شواهدی مبنی بر هر گونه اثرات مضر در ارتباط با استفاده از خمیر دندان تریکلوزان/کوپلیمر در مطالعات تا سه سال پیگیری وجود ندارد.
کیفیت شواهد
برای شواهد مربوط به پلاک و التهاب لثه کیفیت متوسط در نظر گرفته شد. این شواهد در رابطه با پوسیدگی دندان کیفیت بالا، ولی شواهد مربوط به پریودنتیت کیفیت پایینی داشتند.
پیوند به مقاله ی اصلی:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD010514.pub2/abstract
بخش ها
- ترمیمی و زیبایی
- معالجه ریشه دندان
- تروما
- بیماریهای دهان، دندان و فک و صورت
- پروتز دندانی
- جراحی لثه
- جراحی فک و صورت
- ارتودنسی
- بخش اطفال
- ایمپلنت دندان
- لیزر
پیوندها
- سازمان مرکزی جهاد دانشگاهی استان خراسان رضوی
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- استانداری خراسان رضوی
- معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان رضوی
- آزمایشگاه مرکزی جهاددانشگاهی مشهد
- دانشکده دندانپزشکی مشهد
- معاونت آموزشی جهاددانشگاهی مشهد
- معاونت نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- نوبت دهی بیمارستانی بیمارستانهای استان خراسان رضوی
- بیمارستان قائم
- بیمارستان امام رضا
- رزرو وقت اینترنتی مدیریت درمان خراسان رضوی