سه شنبه ، 21 اسفند 1397-
562
آپنه انسدادی حین خواب و دندانپزشکی
اشتراک گذاری
آپنه انسدادي حين خواب (Obstructive Sleep Apnea:OSA) يکي از معمولترين اختلالات خواب در بين افراد است که با دورههاي انسداد دستگاه تنفس فوقاني در حين خواب همراه است. در اين شرايط براي مدت ده ثانيه و يا حتي بيشتر تنفس دچار انسداد ميشود. اين پديده، بيماري بسيار شايعي است که اغلب تشخيص دادهنمي شود. ولي با توجه به عوارض آن و رابطه احتمالي آن با بروز مشکلات قلبي و عروقي، تشخيص و درمان آن مهم است.امروزه يکي از معضلات خانواده ها آپنه حين خواب يکي از طرفين و صداي زياد خروپف متعاقب آن ميباشد.دندانپزشک شما ميتواند در تشخيص و درمان اين مشکل شما را راهنمايي کند.
دندانپزشکي و آپنه:
بعضي از وسيلههاي ساختهشده توسط دندانپزشک ميتوانند با جلوبردن فک پايين و باز کردن راه هوايي، مشکل آپنه را حل کنند. دندانپزشکان به عنوان يکي از اجزاي تيم چند رشتهاي هستند که از مجموع تخصص چند متخصص براي درمان آپنه تشکيل شده است. دندانپزشکان گروهي هستند که در خط مقدم معاينات ناحيه دهان و حلق قرار دارند. در برخي کشورها رشته? تخصصي به نام «درمانهاي خواب مربوط به دندانپزشکي»(Dental Sleep Medicine) وجود دارد.
براي تشخيص مسير تنگ راه هوايي بالا (که علت آپنه ميتواند باشد) چند مشخصه براي تشخيص وجود دارد که به راحتي با معاينه معمول دهاني توسط همکاران دندانپزشک قابل تشخيص هستند. يکي از اين مشخصهها زبان بزرگ و کنگرهدار است. ويژگيهاي ديگر ماگزيلاي باريک (کام باريک) ومنديبل رتروگناتيک وکوچک ميباشد.
دندانپزشکان اطفال و ارتودنتيستها، گروههايي از دندانپزشکان هستند که بيش از بقيه ميتوانند اختلالات مربوط الگوهاي غيرطبيعي رشد کرانيوفيشيال را تشخيص داده و از اختلالات تنفس حين خواب را در آينده پيشگيري کنند.
استاندارد طلايي براي تشخيص اين مشکل، آزمايش و تحليل خواب يا همان polysomnography است که چندين سينگال فيزيولوژيک را حين خواب بررسي و آناليز ميکند.
علائمي که فرد دچار آپنه انسدادي دارد شامل خرخر عادتي بلند، وقفههاي تنفسي شبانه، خوابآلودگي در طول روز و رفلاکس گوارشي هستند. خروپف شبانه، ميتواند بسيار بلند باشد و با ثانيههايي از وقفه تنفسي که توأم با سکوت است همراه است. با مصرف الکل و افزايش وزن، خروپف شبانه شدت بيشتري پيدا ميکند.
تلاش براي تنفس در حين ايجاد آپنه، فشار داخل ابدومينال را افزايش ميدهد که منجر به ايجاد رفلاکس اسيد معده ميشود. اخذ تاريخچه دقيق و معاينه بيمار ميتواند علت اين نوع رفلاکس را تشخيص دهد.
در تاريخچه و معاينات دهاني، خشکي دهان (به علت خوابيدن با دهان باز)، سردرد صبحگاهي، لتارژي (خستگي مزمن) مشاهده ميشود.
درمان آپنه:
درمان بسيار بستگي بهشدت آپنه دارد. در نوع خفيف تغييرات عادات زندگي مانند تغيير پوزيشن خواب، کاهش وزن يا ترک سيگار ممکن است به برطرف شدن مشکل کمک کند. همچنين ممکن است که ابزارهاي دندانپزشکي استفاده شود. اين ابزارها توسط دندانپزشک تجويز ميشوند و شبيه محافظهاي دهاني ورزشکاران بوده و بيشتر موقع خواب استفاده ميشوند. در مراحل بسيار پيشرفته حتي جراحي باز بر روي مسير هوايي ميتواند به حل مشکل آپنه خواب کمک کند.
بخش ها
- ترمیمی و زیبایی
- معالجه ریشه دندان
- تروما
- بیماریهای دهان، دندان و فک و صورت
- پروتز دندانی
- جراحی لثه
- جراحی فک و صورت
- ارتودنسی
- بخش اطفال
- ایمپلنت دندان
- لیزر
پیوندها
- سازمان مرکزی جهاد دانشگاهی استان خراسان رضوی
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- استانداری خراسان رضوی
- معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان رضوی
- آزمایشگاه مرکزی جهاددانشگاهی مشهد
- دانشکده دندانپزشکی مشهد
- معاونت آموزشی جهاددانشگاهی مشهد
- معاونت نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- نوبت دهی بیمارستانی بیمارستانهای استان خراسان رضوی
- بیمارستان قائم
- بیمارستان امام رضا
- رزرو وقت اینترنتی مدیریت درمان خراسان رضوی