سه شنبه ، 17 دي 1398- 410

همه چیز درباره

اشتراک گذاری

همه چیز درباره "بليچينگ "

امروزه افراد زیادی بدنبال سفید تر دیده شدن دندانهای خود هستند و سفید بودن دندانها از جمله معیارهای زیبایی محسوب می شود که با استفاده از درمان بلیچینگ میتوان به آسانی به این آرزو دست یافت. این روش یک فرآیند شیمیایی است که بدون برداشت لایه سطحی دندان و یا صدمه به دندان ، رنگ دندان شما را روشن می کند و هیچگونه آسیبی به ساختمان دندان وارد نمی کند. در این روش ماده ای دکلره کننده مشابه اکسیدان روی دندان قرار می گیرد که رنگهای نفوذ کرده به دندان را اکسید می کند و رنگ دندان سفید می شود.

 آیا بلیچینگ عوارض هم دارد؟

مطالعات متعددی طی 5 سال گذشته ثابت کرده اند که سفید کردن دندان بی خطر و موثر است. انجمن دندانپزشکی آمریکا هم این روش را تایید نموده است و فقط در مورد خانمهای باردار و شیرده منع تجویز دارد.
در ضمن در کسانی که دندانهای بسیار حساس دارند و یا در سنین پایین (قبل از بلوغ) هستند نیز از روش بلیچینگ برای سفید کردن دندانها استفاده نمی شود.نکته دیگر آنکه از روش بلیچینگ نمی توان برای سفید کردن روکش و یا پرکردگی های دندان استفاده کرد.

*روش های بليچينگ:

 1- مطب دندانپزشکی:

تمام مراحل بطور کامل در مطب دندانپزشکی و با استفاده از مواد و محلولهای قویتر و به کمک دستگاههای خاص که اشعه و لیزر تولید می کنند صورت می گیرد. این روش حتما زیر نظر دندانپزشک باید صورت گیرد.
در این روش غلظت بالای مواد کمی باعث حساسیت دندانها می شود که توسط محلول خاصی که به شما توصیه خواهد شد قابل کنترل ودرمان است. این روش مناسب بیمارانی است که برای درمان عجله دارند و فرصت کمی دارند. با این روش میتوان دندانها را در 1-2 جلسه سفید کرد.

2- درمان در خانه :

 بلیچینگ در منزل ، یکی دیگر از روشهای سفیدکردن دندانهاست که در این روش پس از قالب گیری از دندانها توسط دندانپزشک ، قاشقکی شفاف ساخته می شود و بهمراه سرنگ های حاوی ماده بلیچینگ به بیمار داده می شود که خود بیمار می تواند در منزل ماده بلیچینگ را در داخل قاشقک روی دندانها قرار دهد.این کار به دفعات تکرار می شود و معمولا 2 تا 3هفته بطول می انجامد.در این روش شاید حساسیت دندانها کمتر باشد ولی طول درمان در این روش بیشتر است.
این روش مناسب کسانی است که دندانهای حساسی دارند.

3- درمان بلیچینگ دندانهای غیرزنده :

موارد بسیاری پیش می آید که دندانی به دلیل ضربه دچار تغییر رنگ می شود . گاهی هم پیش می آید که دندانی که تحت درمان ریشه (عصب کشی) قرار گرفته دچار تغییر رنگ می شود رنگ این دندانها معمولا از حد طبیعی تیره تر است . اگر دندان تحت درمان ریشه قرار نگرفته باشد، ابتدا باید این درمان انجام شود . معمولا بعد از درمان ریشه مناسب رنگ تیره دندان کمی روشن تر می شود و سپس دندان بلیچ می شود .در دندانی که که درمان ریشه شده ماده بلیچینگ از پشت دندان داخل حفره پالپ (محل عصب تاج دندان) قرارگرفته و روی آن پانسمان می شود سپس زمانی در نظر گرفته می شود (معمولا یک هفته ) تا سفید شدن رنگ دندان اتفاق افتد. در صورتی که بعد از این زمان رنگ دندان مطلوب نبود این کار تکرار میشود تا دندان به رنگ مطلوب برسد

در بليچينگ تا چه اندازه دندانها سفید می شود ؟

در روش بلیچینگ مقدار سفید شدن رنگ دندان محدود است و به علت تغییر رنگ و جنس دندان بستگی دارد . و کسانیکه مایلند دندانشان خیلی سفید شود تنها با روش لامینیت و یا ونیر است که میتوان رنگ دندانها را به رنگهای بسیار سفید مثل (سوپر بلیچ ) تغییر داد.

 بلیچینگ چقدر دوام دارد ؟

کسی که درمان بلیچینگ انجام می دهد باید بهداشت خوبی داشته باشد این یک اصل است. در ضمن انجام برخی کارها دوام بلیچینگ را کاهش می دهد مثلا افراد سیگاری اگر بلیچینگ انجام دهند ولی باز هم به عادت غلط خود ادامه دهند ، دندانهایشان مجدداً خیلی سریع رنگ می گیرد.
کسانی که مداوم چای یا  قهوه می خورند باید مقدار مصرف این نوشیدنی ها را کم کنند یا پس از مصرف آنها دهانشان راشستشو دهند یا آب بنوشند تا احتمال رنگ گرفتن کاهش یابد در غیر این صورت رنگ دندانها به رنگ قبلی باز میگردد. در مجموع باید گفت دوام بلیچینگ دائمی نیست و بسته به رنگ قبلی خود دندان و الگوی تغذیه ای و بهداشتی بیمار، 1 تا 2 سال دوام دارد و البته در این هنگام میتوان درمان بلیچینگ را مجدداً تکرار کرد.

علل تغییر رنگ بیلیچینگ:

الف) علل تغییر رنگ دندان با منشا داخلی قبل از رویش دندان
۱)الکاپتونوری (pku)قهوه ای تیره، درمان بلیچ

۲)مینا سازی ناقص از سفید مات تا قهوه ای تیره، کنتر اندیکاسیون وایتال بلیچ

۳)عاج سازی ناقص، قرمز مایل به قهوه‌ای یا خاکستری،کنتر اندیکاسیون وایتال بلیچ

۴)اریترو بلاستوزیس جنینی(نا سازگاریRh )از قهوه‌ای تا سبز مایل به آبی

۵)انمی سایکل سل در طول عمر قهوه‌ای تا آبی سبز فام، وایتال بلیچ

۶)تالاسمی،در طول عمر قهوه‌ای تا آبی سبز فام، وایتال بلیچ

۷)تترا سایکلین، حتی مصرف سه روز در ترایمستر دوم، زرد تا زرد درخشان، که با نور خاکستری تیره میشود

۸) پور فیریا ، در طول عمر،قرمز، قهوه ای، سرخ شرابی، وایتال بلیچ

ب) علل تغییر رنگ دندان با منشا داخلی بعد از رویش دندان


۱)سن،تشکیل عاج ثانویه و رنگ قهوه‌ای مایل به زرد، بلیچینگ

۲)فلزات بکار رفته در دندان، تیره و مقاوم به بلیچ

۳)خوراکیها، نوشیدنی ها و سیگار، وایتال بلیچ

۴) عقب نشینی نا شناخته پالپ،زرد تا قهوه‌ای، دندان زنده ولی در رادیو گرافی کاهش اتاق پالپ، وایتال بلیچ

۵) مواد غیر آلیاژی دندان،اژنول، فرمو کروزول، سیلر

۶) تروما، از قرمز تا قهوه‌ای، در دندان وایتال فقط بلیچ در نان وایتال اولRCT بعد بلیچ و در وایتال با تحلیل داخلی باز اولRCT بعد بلیچ

ج) علل تغییر رنگ با منشا خارجی

۱)تنباکو

۲)خوراکیها، و نوشیدنی ها،زرد تا قهوه‌ای، وایتال بلیچ

۳)دارو ها،نفوذ رنگ در پلیکل و بدنبال آن دندان،برساژ و وایتال بلیچ

۴)فلوروزیس بومی از سفید مات تا pitted وmottled در ترایمستر دوم شروع وتا نه سالگی ادامه دارد درمان بلیچ، کامپوزیت، سرامیک


*بلیچ به دو روش آفیس بلیچ و هوم بلیچ انجام میگردد.

 در روش آفیس بلیچ که معمولا طی یک یا دو جلسه در مطب انجام میشود که با استفاده از مواد مخصوص از لثه ها محفاظت میشود و سپس دندانپزشک با استفاده از مواد سفید کننده با غلظت بالا بر روی دندان ها به سفید کردن دندان ها می پردازد.

 در روش هوم بلیچ که در منزل توسط خود بیمار انجام میشود از دندان ها ی بیمار جهت ساخت تری های مخصوص بلیچ کردن قالبگیری میشود.هزینه دو روش با هم کمی متفاوت است

 بلیچینگ دندانی به این معنا نیست که سفیدی دندان ها قطعی میباشد بلکه رنگ دندان ها از یک درجه تا چندین درجه که بستگی به جنس دندان ها و نوع رنگدانه های رسوب کرده بین دندان ها تغییر میکند و بعد از شش الی یک سال باید تکرار شود.

 البته ناگفته نماند که بعد از اعمال هر گونه روش جهت سفید کردن دندان ها ماندگاری سفیدی دندان بستگی به بهداشت دهان و فرد و رعایت رژیم غذایی مناسب دارد.

*بلیچینگ با لیزر چیست؟

در این روش برای فعال کردن ماده سفید کننده از روش های مختلفی استفاده می شود. یکی از این روش ها لیزر است. در تکنیک سفید کردن با کمک لیزر، فعال شدن ماده سفید کننده تحت تابش لیزر انجام می شود. تفاوت اصلی لیزر با سایر روش های فعالسازی ماده سفیدکننده در مطب (نور، حرارت....) در اینجاست که چون فعال شدن تمام ماده سفید کننده پس از تابش لیزر به صورت همزمان و یکپارچه (طی سی ثانیه تابش لیزر) اتفاق می افتد مدت زمان لازم برای تماس ماده با دندان ها کاهش پیدا می کند. در نتیجه نیاز به تماس طولانی مدت ماده بلیچینگ با دندان ها نیست. پس احتمال بروز حساسیت دندانی، آسیب به دندان ها و مشکلات احتمالی پس از تکنیک لیزر بلیچینگ کمتر است. البته این تصور که لیزر بیشتر سفید می کند اشتباه است، اما لیزر ایمن تر سفید می کند. نکته درمانی مهم در مورد بلیچینگ این است که اگر قصد دارید درمان بلیچینگ انجام بدهید و دندان هایتان هم نیاز به ترمیم دارند، ابتدا باید بلیچ کنید و سپس کارهای ترمیمی خود را انجام دهید.


بخش ها

پیوندها

طراحی و پیاده سازی توسط گروه نرم افزاری دوگان

کلیه حقوق مادی و معنوی نزد جهاد دانشگاهی  محفوظ است.