پنج شنبه ، 24 مهر 1399- 434

سندروم شیشه شیر در اطفال...

اشتراک گذاری

سندروم شیشه شیر

🔸نظر علمی، بهترین زمان برای اولین ملاقات دندانپزشکی، همزمان با رویش اولین دندان شیری است. اگر برای والدین چنین امکانی وجود نداشت یا دسترسی به دندانپزشک کودکانبرای معاینه کودک مقدور نبود، تا یک سالگی لازم است اولین معاینه دندان پزشکی صورت گیرد.

🔸در این ملاقات اولیه، دندانپزشک روش های رعایت بهداشت و اینکه چطور باید دندان های کودک را تمیز کنند و حتی رژیم غذایی که می تواند سلامت دندان های کودک را تضمین کند به مادر و پدر می آموزد. این نکته را همه والدین باید مدنظر قرار دهند و تا یک سالگی لااقل یک بار کودکشان را نزد دندان پزشک ببرند. آنها نباید منتظر توصیه کسی باشند. این اولین اشتباه مادر گرامی از روی ناآگاهی بوده است. اما اولین تغییر حالت یا علامتی که می تواند دال بر پوسیدگی دندان باشد، چیست؟ یک مادر چگونه می تواند متوجه آن شود؟

🔸یکی ازشکلهای متداول پوسیدگی دندانهای شیری وگونه هایی ازپوسیدگی حاددندانی که باعادات نامناسب تغذیهای (شیردهی شبانه غلط به کودک) ارتباط مستقیم دارد ودر بسیاری ازکودکان دیده میشودتحت عنوان پوسیدگی های شیشه شیرمیباشد. سندروم شیشه شیرعمده ترین دلیل پوسیدگی دندانهای شیری بویژه دندانهای قدامی بالا درکودکان میباشد. علتش هم می تواند این باشد که این دندان ها معمولا قبل از یک سالگی درمی آیند و بچه های زیر یک سال حتی شب ها نیز شیر می خورند و در حالی که سر شیشه را در دهان دارند یا پستان مادر را می مکند به خواب می روند. درصد بالایی از پوسیدگی های دندانی کودکان نیز ناشی از است.در شرح حال بسیاری از بچه هایی که با پوسیدگی دندان های جلویی فک بالا به کلینیک های دندان پزشکی مراجعه می کنند عادت شبانه شیر خوردن را ذکر می کنند. علاوه بر این علت اصلی پوسیدگی، عدم رعایت بهداشت هم باعث می شود این پوسیدگی ها به سرعت رشد کنند.

🔸 شیر، چه از نوع شیر انسان، شیر خشك و یا شیرگاو، دارای قندی به نام لاكتوز است كه اگر به مدت طولانی در معرض باكتری‌های پوسیدگی‌زا روی دندان‌ها قرار بگیرد، قابل تجزیه و تخمیر است. در بسیاری از انواع شیرخشك علاوه بر قند طبیعی شیر كه لاكتوز است، از گونه‌هایی از شیرین كننده‌های دیگر نیز استفاده می‌شود تا مزه شیر را قابل قبول‌تر بكند كه این شیرین كننده‌ها نیز بسیار پوسیدگی‌زا هستند. اگر نوزاد یا كودكی كه دندان‌های جلویی او رویش پیدا كرده است، عادت كند كه به طور مرتب شیشه پستانكی محتوی شیرخشك، شیرگاو یا آبمیوه‌های شیرین در دهان داشته باشد و گاهی به شیشه‌اش مكی بزند و مقداری از مایع داخل آن را روی دندان‌ها و به دنبال آن دهانش بفرستد درواقع شرایط بسیار خوبی را برای شروع پوسیدگی‌ در دندان‌های جلویی‌اش فراهم كرده چون یك ماده پوسیدگی‌زا را به مدت طولانی در دسترس باكتری‌های دهانش قرار می‌دهد.

🔸همان طور که می دانید مقدار بزاق دهان هنگام خواب بسیار کاهش می یابد. (مانند خشکی دهانتان هنگام بیدار شدن از خواب) و مادرانی که نسبت به رعایت بهداشت دهان کودکشان بی دقت هستند، اجازه می دهند این پوسیدگی پیشرفت و به سرعت دندان های فک بالا را درگیر کند. در صورت ادامه روند شیردهی شبانه حتی دندان های آسیا نیز دچار پوسیدگی می شوند. دندان‌های جلویی فك پایین معمولا درگیر نمی‌شوند و سالم می‌مانند. بقیه دندان‌های شیری (آسیاها) ممكن است پوسیدگی‌هایی داشته باشندکه بسیار جدی تر است چون بچه ها را در امر جویدن غذا با مشکل مواجه می کند و از تغذیه عادی عقب می اندازد.

🔸مادران باید به علامت اصلی پوسیدگی دندان ها یعنی تغییرات ظاهری و حفره دار شدن سطح سفیدرنگ دندان یا همان تغییر ظاهر مینای دندان حساس باشند و برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی، توصیه هایی را از دندان پزشک بخواهند چون زیر ۲سال هیچ اقدام درمانی نمی توان کرد. یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود مادران متوجه پوسیدگی دندان های کودک نشوند، نسبت دادن تغییر حالت و رنگ دندان ها به قطره آهن است. چون برای بچه ها از ۶ماهگی قطره آهن تجویز می شود و هر چه سعی کنید باز هم تغییر رنگ مختصری به دندان های کودک می دهد، توجه مادران از دندان ها کاسته می شود.

🔸 البته باید تاکید کنم تغییر رنگ بسیار مختصر در اثر قطره آهن با مسواک زدن برطرف می شود و اگر سعی کنید قطره را درست در انتهای دهان بریزید دندان ها رنگ نمی گیرند. بعد از دادن قطره لازم است به بچه آب بدهید یا دندان هایش را با گاز مرطوب تمیز کنید.

🔸 گاهی بچه ها دندان شان را مدام لمس می کنند،دچار افزایش جریان بزاق دهان شده و یا تب بدون علت یا بیماری خاص دارند. اینها دلیل پیشرفت پوسیدگی است. اگر از این مرحله بگذرد آبسه و تورم ظاهر می شود و گاهی آنقدر پوسیدگی ریشه را تخریب می کند که چاره ای جز کشیدن دندان نمی ماند. والدین عزیز نباید مضطرب شوند. فقط کافی است ویزیت قبل از یک سالگی داشته باشند و توصیه های دندان پزشک را جدی بگیرند.


🔸 در رژیم بچه مقدار قند باید محدود باشد. ضمنا شیوه مسواک زدن به بچه را آموزش می دهد. به خاطر بسپارید حتی اگر پوسیدگی سطحی در چنین مواقعی اتفاق بیفتد با رعایت بهداشت پروسه پوسیدگی متوقف می شود یا خیلی کند خواهد شد.

🔸 اگرپوسیدگی‌های شدید دردهان ایجادشده باشد، معمولا دندانپزشك درباره چگونگی و لزوم درمان آنها تصمیم‌گیری خواهد كرد. این پوسیدگی‌ها درصورتیكه به آبسه‌های دندانی منجرنشده باشند برای جوانه دندان‌های دائمی زیرین مشكلی ایجاد نخواهند كرد اما اگر طی۱۸ تا ۲۴ماهگی كه سن تشكیل جوانه دندان‌های دائمی است آبسه ‌‌ای در دندان‌های شیری نزدیك آنها ایجادشود، ممكن است جوانه‌های دائمی را هم دچار مشكل كند.

🔸اغلب دندانپزشكان، دندان‌های دچار (پوسیدگی شیشه شیررا) كه درگیرآبسه نشده باشند، ترمیم و نگهداری می‌كنند زیرا لازم است این دندان‌ها به طورطبیعی در قدام دهان تقریبا تا۷ سالگی و در خلف تا حدود دوازده سالگی دردهان كودك باقی بمانند، هرچندكه ازسن5/1 تا۲سالگی دچارپوسیدگی شدید شده‌ باشند. كشیدن زودترازموقع این دندان‌ها ممكن است مشكلات زیبایی، ارتودنسی و تكلم برای كودك ایجاد كند.

🔹 برای درمان پوسیدگی دردندان‌های کودکان بسیار كوچك معمولا ازبیهوشی استفاده و مراحل درمانی را اجرامی‌كنند.‌

بخش ها

پیوندها

طراحی و پیاده سازی توسط گروه نرم افزاری دوگان

کلیه حقوق مادی و معنوی نزد جهاد دانشگاهی  محفوظ است.